Publikus Kulcsú Infrastruktúra :

 

 
A nyilvános kulcsú infrastruktúra olyan alkalmazások, szolgáltatások, kommunikációs eszközök, szabályzatok, eljárások kombinációja, amely a felhasználók, szerverek, kliensgépek stb. számára biztonságos kommunikációt tesz lehetővé nyílt rendszereken keresztül. Segítségével többek között megvalósítható az elektronikus aláírás, amely az e-Business megoldások egyik biztonsági alappillére.
A nyilvános kulcsú infrastruktúra alkalmazásán alapuló elektronikus aláírási eljárás nagy előnye, hogy az aláíró vagy az aláírás fizikai megjelenése nélkül is bizonyító erejű megjelöléssel láthatók el adatok, dokumentumok, szellemi termékek. Mindez igencsak megkönnyíti az üzleti életben vagy a közigazgatásban már eddig is nagymértékben elektronizált adatmozgást, fenntartva a megbízhatóság és hitelesség kritériumát.

 

Kínálatunkban megtalálható a PKI infrastruktúra kialakításához szükséges megoldások teljes palettája: a rendszer alapját biztosító Certificate Management ( Windows 2000, 2003 Certificate Server) rendszertől kiindulva, az ehhez szükséges eszközökön át a kliens megoldásokig. A nyilvános kulcsú infrastruktúra főbb komponensei:

  • Hitelesítő Központ (CA) - feladata a nyilvános kulcsok hitelesítése, tanúsítványok kibocsátása, a lejárt vagy kompromittálódott tanúsítványok visszavonása.
  • Regisztrációs Központ (RA) - feladata a felhasználói kérések kezelése, az azonosítási feladatok elvégzése.
  • Tanúsítvány (Certificate) - a felhasználók részére kiadott igazolás, amely segítségével biztonsági szolgáltatások vehetők igénybe.
  • Visszavont Tanúsítványok Listája (CRL) - az időközben visszavont, érvénytelenített tanúsítványokat tartalmazza.
  • Directory (Címtár) - itt tárolódik és innen kérdezhető le a kiadott/visszavont tanúsítványok listája (pl. Windows 2003 Active Directory Server).
  • Kliens megoldások - a biztonsági funkciók a különböző fejlesztő rutinok segítségével tetszőleges alkalmazáshoz integrálhatók. Például levelező rendszerekben elektronikus aláírás, biztonságos rendszer elérés VPN kapcsolatok segítségével, felhasználó-azonosító rendszerek